Välj en sida

Text

2015-10-16 Publicerad på livefoto.nu

Recension: Intimt med Måns på Stålboms

Igår hamnade jag lite spontant på ett intimt litet gig med Måns  Zelmerlöw med band på Stålboms konditori i Falkenberg. Stålboms konditori tar in cirka 500 personer och under gårdags kvällen var det fullsatt.

Innan jag åkte ner till Falkenberg för att fota funderade jag lite på hur det skulle gå att göra den showen som bandet gjorde sist jag såg dem på Liseberg på ett så pass litet ställe. Samtidigt hade jag hört om att det skulle bli ”något speciellt” och vara en personlig spelning.

Ja, personlig spelning var det verkligen. Redan från när bandet gick på scen så kändes de som att de uppskattade en lite mindre publik och Måns sa flera gånger att ”ikväll får jag göra vad jag vill”, underbart.

Under kvällens knappa 1h 45 min långa konsert så blandades det hej vilt med musik och sånger, de bjöd på ett medly innehållandes några av Måns favoriter från barn- och ungdomsåren bland annat Michael Jacksson och Coldplay. Egna låtar blandades med covers av bland annat Oskar Linnros och Pepps Person. Dessutom blev det några låtar allsång lite så där spontant kändes det som. Vi fick ju såklart höra den nya singeln ‘Should´ve gone home’, en stillsam fin version som kändes extra personlig i denna tillställning.

Hela bandet hade en otrolig fin scen närvaro under gårdagen och jag är imponerad deras musikalitet som kommer fram på ett helt annat sätt på en sådan här spelning än när de spelade på Liseberg. Jag tycker att det kändes som att både Måns och bandet verkligen tyckte det var en rolig spelning då de kändes på bra humör. Och det förstår jag, att byta de stora arenorna med flera tusen till ett litet konditori i Falkenberg med 500 personer, klart det är skillnad och klart det är kul.

Konserten avslutades såklart med Heroes till ett dansande Stålboms konditori.  Nej nu ljuger jag faktiskt lite. Efter bandet gått av scenen för en andra gång så dök de upp på taket där de gjorde en fantastiskt a capella version av Jason Mraz låt I´m yours.

Sen är jag imponerad av Falkenbergspubliken som efter konserten hjälpte konditori-paret som driver Stålboms att städa upp i trädgården där de öppnar sin vanliga verksamhet tidigt på morgonen dagen efter.

Konserten får helt klart 5 av 5 i betyg.


 

2015-10-16 Publicerad på Plushogskolan.se

Stora pensionsavgångar inom tandvården, utbildade tandsköterskor behövs!

Av de som idag arbetar som tandsköterskor är hela 31 % i åldern 55-64 år, vilket innebär att rekryteringsbehovet och efterfrågan på nyutbildade tandsköterskor är enormt på i stora delar av landet. På Vårdykeshögskolan kan du läsa YH-utbildningen Tandsköterska. Utbildningen ger dig kompetens att arbeta som tandsköterska på en tandvårdsklinik i nära samarbete med tandläkare.

Att byta bransch och vidareutbilda sig i vuxen ålder

På utbildningen Tandsköterska i Karlstad läser Marina Berglund. Hon är 43 år gammal och har tidigare jobbat inom bank och finans i 14 år. Hon har tidigare gått en tvåårig social linje, IFU-försäkringsutbildning i företagsförsäkringar och även vidareutbildat sig inom bank och finans.

– Jag hamnade i den här branschen eftersom jag under flera års tid funderat på yrket. Jag är omhändertagande som person och tycker om att jobba med människor. Jag har alltid velat ge bra service så att mina kunder varit nöjda, vilket jag även känner att jag kan bidra med det även inom tandvården. Att byta bransch och yrke är både utvecklande och lärorikt. Samtidigt som det är roligt och stimulerande att läsa som vuxen.

Prova de teoretiska kunskaperna praktiskt redan innan examen

I Karlstad bedrivs yrkeshögskoleutbildningen Tandsköterska i nära samarbete med Folktandvården Värmland. Utbildningen bedrivs på heltid under tre terminer där teoretiska lektioner med föreläsare från branschen varvas med praktik på tandkliniker eller i Vårdyrkeshögskolans utbildningslokaler. I YH-utbildningen ingår 16 veckors praktik på en arbetsplats som är fördelade på tre olika perioder om 2-9 veckor.

– Vi har läst några kurser inom anatomi och anestesi som var varit väldigt intressanta. Men även tiden vi varit ute på LIA, Lärande i arbete (praktik) har varit mycket lärorik berättar Marina.

Efter avslutad YH-utbildning till tandsköterska kommer man att ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som tandsköterska i ett vårdteam på en tandvårdsklinik. Förutom att assistera tandläkaren har man som tandsköterska också självständiga arbetsuppgifter av olika slag. Man kommer bland annat arbeta med tandvårdsklinikens administration, hygien-, miljö- och kvalitetsarbete. Yrkeshögskoleutbildningen till tandsköterska skall också ge kunskaper om förebyggande och behandlande tandvård samt stimulera till fortsatt lärande.

Behovet av tandsköterskor är stort

Marina berättar att om man är noggrann, flexibel, lyhörd, har bra simultanförmåga och ligger steget före genom god planering så har man troligtvis god chanser att lyckas väl inom tandvården. Behovet är stort och möjligheterna många.
– Redan innan examen, har jag fått jobb inom Folktandvården vilket ju såklart är hur roligt som helst. Jag ser fram emot att börja jobba där och sedan får man se vad framtiden har att erbjuda.

Hon berättar för oss att hon trivs på Vårdyrkeshögskolans utbildning till Tandsköterska och att det var en nystart i karriären.
– I min klass var vi väldigt ambitiösa och intresserade av att lära sig. Vi hade många bra engagerade föreläsare och det var lärorikt och roligt att det var blandad ålder i klassen, avslutar Marina.


2015-07-24 Publicerad på Plushogskolan.se

Jobba med ledarskap, livsmedel och ekonomi i storkök

Till hösten startar Affärshögskolan i Uddevalla yrkeshögskoleutbildningen Ledare storhushåll. Utbildningen riktar sig till dig som både vill leda storhushållet och planera ekonomin samt produktionen i storköket. Mat och hälsa är centrala delar i alla storhushåll. Att arbeta som ledare i storkök passar den som är intresserad av människor, har ett ekonomiskt intresse för verksamheten, strävar efter kvalitet i arbetet samt har tidigare lämplig arbetslivserfarenhet. Rekryteringsbehovet för ledare inom storhushåll bedöms vara mycket god de närmaste åren då det ställs nya krav på personalledning, ekonomi och kvalitet idag.

Under yrkeshögskoleutbildningen Ledare storhushåll utvecklar de studerande sina kunskaper kring ledarskapets betydelse i ett storkök, men får också möjlighet att utveckla sina ekonomiska kunskaper och färdigheter samt se helheten i storhushållets produktion.

Jenny Gadd har läst utbildningen på Affärshögskolan i Uddevalla och har innan dess jobbat inom storhushåll i cirka 20 år om man räknar med praktiker, vikariat och tillsvidareanställningar. Jenny har sitt ursprung i en utbildning som heter Kockgrunder storkök som gick på Komvux i Uddevalla 1998-1999.

Vilken utbildning läste du?

Jag läste en utbildning som heter Ledare storhushåll på Affärshögskolan i Uddevalla där jag då utbildat mig till arbetsledare inom storhushåll.

Hur hamnade du i den här branschen?

Jag gjorde en praktik i Uddevalla när jag slutade 9:an på en grundskola i Uddevalla. Jag trivdes så bra i köket så jag bestämde mig för att detta vill jag göra och några år senare gick jag kockutbildningen på Komvux.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Jag hoppas kunna komma med inspiration för utveckling, utmaningar och kreativitet.

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Kurserna inom ledarskap var för mig blev mest intressant eftersom det var ett ämne jag inte tidigare berört.

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag har utvecklats mycket men inte bara i mitt yrke utan även som person. Innan utbildningen var jag inte säker på att jag ville bli ledare, nu vågar jag tro på mig själv som ledare.

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

Min LIA-period var jättebra, Jag fick ett mycket bra bemötande och mottagande under min LIA. Jag lärde mig mycket genom att diskutera och reflektera vad som hänt under dagarna. De på mitt LIA-företag hoppas på utbildningen och ser på sikt att de kommer kunna rekrytera personal från just den här utbildningen.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag hoppas på att kunna få möjligheten att leda ett arbetslag i storkök och då gärna i skolmiljö. Det är väldigt roligt att jobba både med och för barn/ungdomar.

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

Man behöver vara en positiv, ansvarstagande, flexibel inspiratör. Men också kreativ och öppen för utveckling inom branschen.

Hur ser behovet ut i din bransch?

Jag hoppas behovet ökar ju mer vi visar vad vi kan. Det kan vara lite klurigt att få en fastanställning direkt som Ledare inom storhushåll, men det handlar om att vara envis och vilja jobba sig uppåt. Med en utbildning som Ledare storhushåll har man många fördelar gentemot andra inom branschen.

Vad tycker du var bäst med Affärshögskolan?

Det bästa med utbildningen var våra fantastiska ”lärare” som kom från arbetslivet. De var otroligt kunniga! Det var jättekul att få ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Vi var många roliga individer i klassen som hade möjlighet att berätta hur det funkar i deras kommuner.

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Jag tycker trivseln på skolan var jättebra. Ifall man behövde man hjälp med något så fanns det alltid någon som kunde hjälpa till. De hade alltid bra bemötande, helt enkelt glada och trevliga människor som gör trivseln bra.


2015-07-07 Publicerad på Plushogskolan.se

Nicky valde att göra sin LIA i Bangkok

Nicky Hadee kommer ursprungligen från Thailand och har idag varit i Sverige i 11 år. Hon har sedan tidigare läst ekonomi på gymnasiet och sedan har hon även läst på Ingesunds Folkhögskola i Arvika. Idag läser hon den tvååriga YH-utbildningen Marknadsinriktad företagssäljare på Affärshögskolan i Karlstad.

Hur hamnade du i den här branschen?

Anledningen att jag hamnade i säljbranschen var nog för att jag alltid haft ett stort intresse för försäljning inom hotellbranschen. Det var också tack vare min LIA, praktik, på utbildningen som gjorde att jag kunde komma in i hotellverksamheten.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Jag tror jag skulle kunna tillföra min framtida arbetsplats mycket av de kunskaper jag lärt mig på min LIA. Jag kommer också alltid sträva efter att utveckla mina färdigheter för att få bästa resultat i arbetslivet. Så klart är det viktigt att förstå att kunden alltid ska ha rätt och vara i fokus samt att jag kan se det behov kunden har. Förutom det har jag lätt att komma med idéer och jag ser möjligheter istället för problem. Jag bidrar med positiv energi på arbetsplatsen vilket smittar av sig till ett bra arbetsklimat.

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Jag tycker många både kurser och föreläsningar har varit riktigt bra. Eftersom utbildningen är framtagen tillsammans med näringslivet är det klart att alla kurser är viktiga och kommer behövas i framtida yrken. Jag tycker att alla kurser är viktiga och jag kommer kunna använda dem kunskaper jag hade lärt mig på skolan i arbetslivet. Men skall jag nämna några kurser som varit extra intressanta är det företagsekonomi, affärsengelska och affärsjuridik.

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag känner mig trygg med de kunskaper jag hade med mig från skolan. Det känns skönt och roligt att kunna berätta för mina kompisar vad jag lärt mig och hur jag utvecklats under utbildningen på Affärshögskolan. Dessutom hade jag väldigt roligt under de två terminer jag gått.

Varför valde du att göra LIA utomlands och var det självklart att det skulle bli i det landet du faktiskt gjorde den i?

Jag valde att göra min första LIA utomlands för att det i Thailand, där jag gjorde LIA, fanns många tillgängliga LIA-platser. Jag kände att genom att göra min LIA utomlands så kunde jag få de erfarenheter jag önskade samt lära mig mer om branschen internationellt. Även om jag inte haft mitt ursprung i Thailand så tror jag att jag skulle gjort min LIA där.

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

Jag fick verkligen ett trevligt bemötande på mitt LIA-företag. Under LIA perioden fick jag all hjälp jag behövde, de var proffsiga och trevliga.

Hade du kunnat tänka dig att även jobba utomlands i framtiden?

Ja. Absolut hade jag kunnat tänka mig att jobba utomlands. Kanske Thailand, England, Norge eller Tyskland. Jag gillar nya äventyr.

Vad har du för framtidsplaner?

Ett mål i framtiden är ju att antingen jobba som säljchef eller jobba inom rekryteringsföretag.

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

För mig är det viktigt att ha ett tydligt mål samt vara ärlig mot mig själv och andra.

Hur ser behovet ut i din bransch?

Efter de kunskaper och kompetens jag fick från min LIA och de kunskaper jag har med mig från skolan tror jag att det är ganska lätt att få jobb inom min bransch…

Vad tycker du var bäst med Affärshögskolan?

Det som var bäst för mig på Affärshögskola ni Karlstad är personal och föreläsningar. På Affärshögskolan i Karlstad är det duktig och trevlig personal som arbetar hårt för att eleverna ska bli nöjda.

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Jag tycker att trivseln på skolan var mycket, alla studeranden behandlas lika och med respektfullt.


2015-07-03 Publicerad på Plushogskolan.se

Etablerad ekonomiutbildning leder till jobb innan examen

Markus Lindqvist är idag 26 år och arbetar efter sin utbildning, Affärsinriktad redovisningsekonom på Affärshögskolan i Göteborg, på redovisningsföretaget PwC. På PwC är han anställd som Associate och sköter löpande redovisning. Tidigare har Markus arbetat från allt som vice butikschef men under sin utbildning praktiserade han även för ekonomifunktionen på det företaget. Innan Markus började sin tvååriga YH-utbildning på Affärshögskolan har han läst ekonomi på både Karlstad och Göteborgs Universitet vilket gav honom en stark bas med sig in i utbildningen.

Vilken utbildning läste du?

Jag läste den tvååriga YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom på Affärshögskolan i Göteborg.

Hur hamnade du i den här branschen?

Har alltid haft ett nästan sjukligt intresse av siffror och valde länge mellan att studera matematik och ekonomi. Ekonomi kändes roligare då varje siffra ändå består av en krona vilket, i min mening, gör det mer intressant och fungerande. Ska dock medge att jag sitter med svåra matematiktal hemma på fritiden mest för att underhålla den sidan.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Då jag redan arbetar med ekonomi så vet jag att jag har tillfört det som krävs av en nyanställd ekonom. Men att ha arbetslivserfarenhet innan man studerar gör även att man bidrar med en större överblick av företagsamhet. I mitt fall är jag duktig på sälj vilket gynnar sig i den branschen jag är i nu.

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Lätt, beskattningsrätt!!!

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag har blivit betydligt mer orienterad i hur det ser ut på arbetsplatsen idag. Hur man faktiskt arbetar idag till exempel vilka system som är vanligast, vilka teorier och metoder man utgår ifrån idag.

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

Väldigt bra, man blir en billig tillgång för företaget vilket gör att man vågar fråga de där extra frågorna för att verkligen lära sig. Att praktisera på en ekonomifunktion och på en byrå är enligt mig att rekommendera då man får en god översikt om vad man vill vara sen.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill arbeta här på PwC och förhoppningsvis ta mig framåt i företaget.

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

Som person tror jag man måste vara lugn, fokuserad och siffertokig. Men framförallt ska man gilla struktur och ordning och reda.

Hur ser behovet ut i din bransch?

Om man säger såhär, jag hörde av mig till ett företag inför min första praktik och fick det direkt. Sedan inför min andra praktik hörde jag av mig till fem olika byråer och ekonomifunktioner där jag fick svar på fyra. Det finns verkligen ett stort behov av ekonomer med den kunskapen man får efter utbildningen på Affärshögskolan.

Vad tycker du var bäst med Affärshögskolan?

Bra lärare som faktiskt arbetat inom området. Vidare var det en väldigt blandad och trevlig klass med god sammanhållning. Ledningen arbetar mycket för att det ska vara en känsla av tillhörighet i klassen.

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Jag tycker att trivseln på skolan var väldigt bra. Det var väldigt blandat folk och så är det skönt med skolans ljusa lokaler.

Det var en väldigt engagerad, duktig och motiverad klass berättar Åsa Källkvist utbildningsledare för utbildningen. I Markus klass Affärsinriktad redovisningsekonom intag 2013 i Göteborg fick majoriteten av studenterna jobb redan innan examen. De har hamnat på allt från mindre ekonomiavdelningar till internationella redovisningsbyråer vilket är jätteroligt såklart säger en nöjd Åsa Källkvist.


2015-06-04 Publicerad på Plushogskolan.se

De stora satsningarna på infrastrukturen gör att behovet av anläggningskonstruktörer är enormt!

Karin Fyhr är 33 år gammal och läser Teknikhögskolans tvååriga YH-utbildning Anläggningskonstruktör väg och vatten i Göteborg. Hon kommer ursprungligen från Björneborg i Värmland men har bott i Göteborg sedan 2004. Karin har tidigare arbetat som svetsare och plåtslagare som hon under 2003 utbildade sig till. Hon berättar att hennes fritid främst består av tre olika intressen där det största är familjen som består av hennes fru Elin, sina föräldrar och sina syskon. När Karin inte umgås med familjen spelar hon en hel del tv-spel men är även politisk engagerad.

Vilken utbildning läser du?

Jag läser den tvååriga YH-utbildningen Anläggningskonstruktör väg och vatten på Teknikhögskolan i Göteborg.

Hur hamnade du i den här branschen?

Jag har jobbat länge som svetsare och tyvärr så satte ett dåligt knä stopp för att jobba vidare som det och då valde jag att plugga vidare. När jag skulle välja en utbildning försökte jag hitta en som passade mina intressen samtidigt som jag skulle kunna dra nytta av mina tidigare erfarenheter, och det dröjde inte länge innan jag hittade YH-utbildningen Anläggningskonstruktör väg och vatten på Teknikhögskolan.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra din framtida arbetsplats?

Jag tror att det viktigaste jag kan erbjuda en framtida arbetsplats är samma sak som jag har tagit med mig till alla mina tidigare jobb. En nyfikenhet och initiativförmåga. Det finns ingen arbetsplats i världen som tror att man kommer att vara fullärd direkt när man kommer ifrån skolan, så jag kommer visa att jag är intresserad av att lära mig och att jag tar ansvar för mina handlingar. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

Vilken del av din utbildning var mest intressant?

Det är lite svårt att säga, eftersom jag bara har gått ett av två år på utbildningen, med hittills måste jag säga att kursen i konstruktionsberäkning var väldigt spännande och intressant. Det var en väldigt rolig kurs med en otroligt inspirerande lärare som kom direkt från arbetslivet. Det är otroligt viktigt att kunna se grunderna i det vi gör för att kunna se helheten.

Hur har du utvecklats under utbildningen?

Jag har fått en bredare inblick i hur branschen är uppbyggd och hur man ska orientera sig i den samtidigt som jag har fått en hel del praktiska kunskaper för att ge mig en snabb uppstart i en framtida anställning.

”På min praktikplats fick jag från dag ett vara med i produktionen.
De var väldigt måna om att ge mig omväxlande och givande
arbetsuppgifter för att kunna utveckla mig så mycket som möjligt. ”

Hur har bemötandet/mottagandet varit på din LIA?

På min praktikplats fick jag från dag ett vara med i produktionen. De var väldigt måna om att ge mig omväxlande och givande arbetsuppgifter för att kunna utveckla mig så mycket som möjligt. Jag fick prova på att vara på flera olika avdelningar och jobba med olika sorters projekt. Företaget var mycket nöjda med att jag direkt kunde jobba med de program som de själva använde och att jag har en praktisk bakgrund som gav mig en större inblick i vad som faktiskt skulle bli slutprodukten.

Vad har du för framtidsplaner?

Nu ska jag fokusera på att göra ett lika bra jobb under de kommande två terminerna och förhoppningsvis kommer jag efter min nästa LIA-period veta mer om vilken inriktning jag vill jobba med. Som det ser ut nu skulle jag gärna vilja jobba med att projektera broar.

Hur tror du att man måste vara för att lyckas inom ditt yrke?

Jag tror att man måste vara ödmjuk och nyfiken. Man kommer aldrig kunna bli fullärd och det kommer nya rön hela tiden, så då måste man visa framfötterna och behålla sin vetgirighet.

Hur ser behovet ut i din bransch?

Behovet är stort just nu. Det görs mycket satsningar på infrastruktur för att kunna klara av framtidens behov och då måste man möta kravet på kompetent personal. Där tror jag att vi som Anläggningskonstruktörer inom väg och vatten platsar in väldigt bra.

Vad tycker du var bäst med Teknikhögskolan?

För mig har det bästa varit min klass. Vi samarbetar väldigt bra och alla är drivna och framåt. Vi lyckas alltid få en bra dialog med våra lärare för att få ut det där lilla extra ur varje kurs. Jag gillar dessutom att man kan ha en dialog med skolan och sin utbildningsledare om vad man tycker saknas eller är onödigt i utbildningen. Det är bra att man kan forma utbildningen direkt utifrån våra och branschens behov.

Hur tyckte du trivseln på skolan var?

Trivseln på Teknikhögskolan har varit väldigt bra. Vi har en bra klass med väldigt blandad bakgrund som gör att man kan dela med sig av varandras erfarenheter. Dessutom har vi fått ett bra bemötande från personalen, både den administrativa och utbildningsledarna.

Hur ser en ”typisk person inom din bransch” ut?

För mig är det här en väldigt svår fråga. Jag vet ju att könsfördelningen är väldigt skev, men annars så har jag ingen tydlig bild om hur det ser ut. Eftersom jag, som kvinna, tidigare har jobbat i en bransch som är dominerad av män i blandad ålder med en etniskt svensk bakgrund, så känner jag starkt för att bryta det tänket att det finns ”typiska personer” i någon bransch.

 


2015-05-12 Publicerad på livefoto.nu

Recension: Urban Cone – Polaroid Memories

Äntligen säger jag, äntligen har Urban Cone släppt en ny skiva och som jag längtat. Skivan innehåller 11 låtar och är 37 minuter lång, eller kort borde jag säga för när de sista tonerna på sista låten tonar ut känner jag tomhet. Lite som ”Jahapp… Och nu då?”.

Skivan inleds med låten ‘Weekend’, det är en rätt svängig, lite dansant låt som jag blir glad av. Det är även så  skivan fortsätter nästan hela vägen  igenom. De fartfyllda låtarna varvas med några lugnare låtar som till exempel ‘You build your house out of cards’ och ‘Treasure’.  Jag tror att låten de gjort tillsammans med Tove Lo, ‘Come back to me’ kommer bli en hit som kommer spelas flitigt på radion i sommar…

Skivan innehåller även några låtar som redan gått varma i mina högtalare, till exempel ‘New York’, ‘Sadness Disease’ och ‘Robot love’, det gör att när jag lyssnar på skivan har jag redan minnen från några av låtarna. Det är en  härlig känsla.

Som sagt tycker jag det är ett bra upplägg av skivan, låtföljden känns välgenomtänkt och blandar nya låtar med redan spelade låtar samt fartfyllda med lugnare låtar. Dessutom tycker jag att det känns som en välgenomarbetad och välkomponerad skiva som jag kan tänka mig att killarna i Urban Cone arbetat mycket och noga med. Den här skivan funkar i alla tillstånd, trust me jag har provat. Funkar alldeles utmärkt att ligga i soffan och bara njuta, köra bil till, sitta på jobbet och jobba till eller somna till på kvällen.

Betyg: 4,5 av 5


2015-05-08 Publicerad på livefoto.nu

Recension: Panda Da Panda live på Pustervik

Som vanligt när Panda Da Panda är på väg upp på scen är det mycket folk, och alla dessa människor är förväntansfulla och redan innan konserten påbörjats lite småtokiga…. Så fort Thibo går upp på scenen känner man hur den redan höga pulsen i lokalen ökas ännu mer. Redan när de första tonerna på första låten spelas blir publiken mer än småtokiga, de börjar dansa och sjunga med och en härlig stämning infinner sig på Pusterviks största scen.

Under spelningen var det mycket nytt material från den nya skivan, men även vissa ”gamla godingar” som Spegelen och Dansa bonne dansa. Och dansa gjordes det, nästan så golvet brakade loss tror jag faktiskt, kanske tur att de inte börjat bygga för västlänken än, då hade väl vi varit nere i en tunnel så mycket det hoppades.

Jag tycker att spelningen var bra, det var som sagt mycket nya låtar folk inte riktigt kände igen kanske vilket drog ner energin något. Om jag skall vara helt ärlig tycker jag faktiskt att den gamla scenshowen var bättre, men gissar på att även Panda Da Panda måste utveckla sig. Säger inte att det var dåligt, absolut inte. Backdropen var snygg också förresten. Det var bland det första jag la märkte till när ridåerna drogs isär framför scenen.

På det stora hela tycker jag att det var en bra spelning, kanske skulle det spelats lite mer gamla låtar som folk kände igen för att få upp stämningen ytterligare.

Betyg: 3.5 av 5.


2015-04-20 Publicerad på Plushogskolan.se

Kvalitetssäkrare och testare inom IT, ett framtidsyrke!

Ulf Jarnerö, är en av lärarna på utbildningen Kvalitetssäkrare och testare inom IT. Ulf har under senaste femton åren arbetat med systemarkitektur och systemutveckling och är idag specialiserad inom databaser och IT-struktur. Han läste själv systemvetenskap på universitet i Växjö, men kan på alla sätt rekommendera utbildningen Kvalitetssäkrare och testare inom IT på Teknikhögskolan.

”Utbildningen ger riktigt bra grundkunskap och praktisk träning genom både övningar och labbar.
Arbetsgivare vill anställa personer som är snabbt på banan och kan börja leverera direkt.
Jag har själv rekommenderat utbildningen till vänner som vill lära sig ett nytt yrke och få jobb.”

Varför tror du att utbildningen ger jobb direkt?

Till skillnad från många andra utbildningar är den verklighetsförankrad. Alla lärare är själva verksamma i yrket och ofta specialicerade inom en nisch som till exempel databaser, agila metoder eller projektstyrning. Vi vet vad arbetsgivarna vill ha och kan utifrån det skapa relevanta övningar och labbar.

Vad ger utbildningen mer än yrkeskunskap?

Du får tillgång till lärarnas erfarenheter och möjlighet att ställa mycket frågor. Det är guld värt för att snabbt förstå ett yrke. Dessutom få du ett helt nytt nätverk av kontakter, som är värdefullt när du söker jobb.

Är det både tjejer och killar på utbildningen?

Absolut, klassen brukar bestå av både tjejer och killar i olika åldrar. Vissa har kanske gått en annan utbildning tidigare och andra jobbat några år, men vill byta bana. Det är också bra spridning på nationaliteter, vilket ger riktigt bra dynamik åt gruppen.

Måste man plugga mycket för att klara sig?

För att få godkänt brukar det räcka med att närvara på alla lektioner och labbar samt läsa litteraturen som ingår i kurserna. Men om du har högre ambitioner och vill försäkra dig om att bli konkurrenskraftig när du sedan söker jobb behöver du lägga in en högre växel i pluggandet.

Hur hårda är kraven på förkunskaper?

Det finns behörighetskrav, men det allra viktigaste är att ha ett stort intresse och ett driv att vilja genomföra utbildningen. Om man är nyfiken på utbildningen så tycker jag att man ska skicka in en intresseanmälan.

Du har själv arbetat med test i många år. Varför valde denna yrkesbana?

Svaret är enkelt: Jag älskar att förbättra kvaliteten på saker!